Skip to content
Ontwerp, aanleg & onderhoud, renovatie

Onderhoud aan Bestrating

Bestrating

Om het onderhoud aan de bestrating te minimaliseren is het belangrijk om hierbij al bij de ontwerpfase rekening te houden met het onderhoud. Belangrijk hierbij is dat er wordt gekozen voor een zo groot mogelijke steen. Hoe minder voegen de bestrating bevat des te minder onkruid er zal groeien. Het gebruik van antiworteldoek of het aanbrengen van een stabiliserende laag met cement heeft geen vermindering van onkruidgroei tot gevolg. De onkruidgroei komt nooit van onderuit maar altijd van bovenaf.

Ook is de staat van het straatwerk belangrijk voor de onkruidgroei, hoe meer kuilen en gaten in het straatwerk des temeer openstaande voegen waartussen gemakkelijk onkruid gedijt.

Het is dan raadzaam om het straatwerk te herstraten.

De onkruiden die dan toch in het straatwerk verschijnen kunnen op 3 manieren bestreden worden. De onkruiden kunnen worden:
– bespoten
– geborsteld
– afgebrand

Indien men voor een bestrijdingsmiddel kiest dat ook de wortel vernietigt kan men met drie keer spuiten per jaar volstaan.

Een ander probleem bij bestratingen is wel de algengroei op stenen. Iedere betonsteen heeft hier last van. De vorming van die algen ontstaat alleen als de stenen nat blijven, dus voornamelijk in de winter. Bij de Boerenbond kunt u het middel Bio-mos kopen. U giet deze verdund over het straatwerk waarna de algen zullen verdwijnen. Ik vind het raadzaam om dit pas aan het einde van de winterperiode te doen daar de kans op herhaling anders vrij groot is.

Back To Top